Kick-off Toon Hermans Salon Barneveld: een avond die je raakte

Barneveld – Ademloos luisteren, instemmend geknik en hier en daar een traan. De kick off avond van de Toon Hermans Salon was een avond van emoties.

De lezing van Marinus van den Berg maakte de mensen open. Dat kon ook niet anders, want hij verwoordt precies, wat zoveel mensen denken maar niet durven zeggen. Dat je geen zin hebt om ‘leuke dingen’ te gaan doen, als je zelf of je partner of je kind kanker heeft. Dat al die adviezen van mensen die het zo goed met je bedoelen, je soms zo de keel uit hangen. Dat je liever een open vraag hebt, zodat je gewoon eens kunt praten, of niet, net wat je zelf wilt. Marinus van den Berg weet waar hij het over heeft. In zijn dagelijkse werk als pastor in een verpleeghuis en hospice maakt hij het dagelijks mee. En hij vertelt het met een zachte humor, met respect en medemenselijkheid. Juist daardoor komt het echt binnen.

Roland Hartkamp, lid van het comité van aanbeveling, vertelde een heel persoonlijk verhaal, over zijn sterke, optimistische en levensgenietende vader Roef Hartkamp. Een aangrijpend verhaal en ook heel eerlijk. Dat je soms denkt, dat je gewoon verder wilt met je leven, dat je even niet over die ziekte wilt praten. Maar dat dat ook gold voor zijn vader.

Fons Vermeulen, voorzitter: “Met deze avond staat de Toon Hermans Salon. Er ontstond de ruimte voor mensen om zich veilig voelen ervaringen en vragen te delen. Er is niet overal een antwoord op, er is niet altijd een oplossing. Maar dat vraagt ook niet iedereen. Het is al belangrijk dát je je verhaal eens kunt vertellen, dat mensen naar je luisteren. Dát merkten we aan vragen uit het publiek. Ook voor ons was dit een indrukwekkende avond die, door de grote belangstelling, ook aangeeft dat we met de Toon Hermans Salon een leemte vullen.”

Na afloop meldden zich spontaan al enkele mensen aan als vrijwilliger en/of als vriend.

De kick-off is daarmee definitief een feit.